torsdag 1 september 2011

Mirja Unge: Järnnätter


Bente är en kvinna i som passerat tonåren och jobbar på sin styvfars gård. Hennes mor lider av psykiska problem och åker titt som tätt in på psyket för vård. Bente själv är visserligen rapp i käften men bär också på ett mörker, något hon ständigt oroas skall ta över henne. När hennes kärlek, Leo, sviker släpper hon greppet och låter sig drivas med ett gäng med minst sagt destruktiv livsstil.

Det här är Mirja Unges andra roman, och hon visar även där att hon äger ett språk som hon är ensam om i Sverige. Hennes uttryckssätt gör att man lever sig in i hur Bente känner det in i detalj med ett flöde som äter sig in under huden. Det mörker hon bär på beskrivs i ett fantastiskt stycke som många kan känna igen sig i;

För mörkret fanns gränsnära det låg i blodet och kunde välla och skölja över allting i huvudet genom ådrorna bara man släppte greppet och taget så kom det blodvarma mörkret och förde en bortom det skarpa.

Mirja Unge är en av de mest intressanta svenska författarna idag, något hon fortsatt befästa med senare böcker som t ex Motsols.